Beleidsplan

Stichting Driene in het Groen

RSNI:862176918

Doel: Het doel van Stichting Driene in het Groen is het vergroten van de regionale biodiversiteit. Dit wordt gedaan door het gebied geschikt te maken c.q. te versterken als stepping stone/verbindingselement voor soorten die hier van oudsher voorkomen. Soorten die hierbij o.a. spelen zijn Kleine ijsvogelvlinder, Sleedoornpage, Bruine eikenpage, Ranonkelbij, Gewone kleine wespbij, Kauwende metselbij, Stronkmier, Boomkikker, Geelgors, Zomertortel, Kerkuil, Hermelijn, Das en diverse vleermuissoorten.

Daarbij wordt onder andere aangesloten bij soorten die in de directe omgeving van de mens leven en in Overijssel centraal staan; de zogenaamde “erfsoorten”. Dit betreffen soorten als Kerkuil, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Ringmus, Grauwe vliegenvanger en Patrijs.

Anderzijds worden er bosranden met mantels en zomen aangelegd en indien nodig versterkt.

Houtwallen: Met de grond die vrijgekomen is bij het uitgraven van poelen zijn  langs de randen (hout)wallen aangelegd. Er is al een aantal takkenrillen vervaardigd.

Aanplanten mantel en hagen: Soorten die gebruikt zullen worden zijn Gladde iep, Hazelaar, (Grauwe) Wilg, Lijsterbes, Zomereik, Inheemse vogelkers, Zwarte Els en Walnoot.

Op het terrein is een struweelhaag aangelegd bestaande uit soorten als Sleedoorn, Vuilboom, Kardinaalsmuts, Rode kornoelje en rozensoorten als Egelantier, Hondsroos en Bosroos, framboos. Dit zal in de toekomst uitgebreid  worden.

Zoomvegetatie: Er zijn zomen aangelegd met  kruidenrijke bloemenmengsels. Dit om een overgang te creëren van het grasland naar de bomenrijen en de biodiversiteit daarmee te vergoten. Dot vraagt om een intensief maai onderhoud, en het afvoeren hiervan om het gebied op bepaalde stukken te verschralen.

Met bovenstaande maatregelen wordt een divers landschap gerealiseerd, toegespitst op niches en overgangen.

Huisvesting dieren: Om mogelijkheden tot huisvesting voor grote en kleine dieren te realiseren, worden er diverse nestkasten, insectenhotels, schuilmuren geplaats en gemaakt.

Educatie en verbinding: We willen graag bijdragen aan kennisoverdracht, informatie  en educatie, door samen te werken met partijen die initiatieven ontplooien op het gebied van natuur, cultuur, landschap en milieu.  Een stuk terrein zal als invulling een educatieve eetbare bostuin krijgen. Zodat groepen op ontdekkingsreis in de natuur kunnen, zonder dat het ten koste gaat van het leef gebied van de dieren die we willen aantrekken. Respect en eerbied voor, in, en met de natuur is een doel die we hier willen realiseren.  

Bomen en planten: Het realiseren van meer bomen in de gemeente Enschede en Hengelo hetgeen het leefklimaat bevordert.

Het creëren van bos, in deze omgeving, dan wel aansluiting van nieuw bos en vergroting van het bestaande bos.

Onderhoud

Aanplanten en zaaien van inheemse soorten.

Poelen: Als 50% van de oeverzone begroeid is met opslag dient het verwijderd te worden. Als het water voor meer dan 50% is dichtgegroeid met riet, lisdodde of andere plantensoorten dienen deze gefaseerd/ verwijderd te worden.

Als de struweelhagen te hoog worden kunnen ze gefaseerd worden afgezet, normaal gesproken gebeurt dit elke 8-10 jaar.

Voor bloemrijk grasland en bloemenranden: 1x per jaar voor 75% maaien, indien nodig 2x per jaar om de schrale bodem te realiseren.

Er zullen bedrijven worden ingehuurd om een aantal maatregelen te laten plaatsvinden. Tevens zullen vrijwilligers, vrienden, buurtbewoners en familie helpen om beoogde plannen te realiseren.

We werken samen met, in en voor de natuur, dat houdt in dat we tegen onvoorziene dingen aanlopen die een andere manier van benadering en of onderhoud vragen.

We kunnen van alles uitgedacht hebben maar de ervaring heeft ons ook geleerd flexibel te zijn en mee te kunnen bewegen bij dat wat nodig is om eerbiedig om te kunnen gaan met moeder natuur.

Werving van gelden, besteding en samenwerking

Via giften, activiteiten, donaties, sponsoring en fondsen wil de stichting geld binnen krijgen voor de realisatie en het onderhoud van de genoemde doelstellingen.

In 2024 heeft DikGroen ons financieel gesteund voor de aanschaf van netten, emmers, messen. Daardoor hebben basisschool en buurtkinderen een onvergetelijke dag in de natuur beleefd.

Er zijn solitaire bijenkasten, nestkasten en nachtcamera’s in het gebied geplaatst, bekostigd door het cultuurfonds; regeling kleine natuurprojecten.

Momenteel, mei 2024, lopen nog diverse aanvragen. Waaronder het inrichten van een educatieve, bostuin bestaande uit inheemse soorten en het aanleggen van wadi’s op een stuk (braak) terrein waar bramen nu de overhand krijgen.

Wij hebben een partnerovereenkomst met natuur en milieu Overijsel.

Wij werken samen doorons in te zetten voor een duurzame en natuur inclusieve leefomgeving in Overijssel, nu en in de toekomst. Samen versterken en inspireren we elkaar om Overijssel mooier te maken. 

Beloningsbeleid

Wij zijn  een stichting zonder winstoogmerk. Bij vereffening van de stichting zal het overgebleven vermogen worden bestemd voor een algemeen nut beogende instelling met een doel dat met ons doel van de Stichting in overeenstemming is. De penningmeester legt aan het bestuur, binnen drie maanden na afloop van het boekjaar, ter vaststelling een balans voor per laatste datum van dat boekjaar alsmede een staat van baten en lasten over dat boekjaar. Onze stichting heeft een ANBI-status.

In de bijlage is de jaarrekening van 2023 te vinden, tevens ontvangsten van fondsen. De beleidsbepalers kunnen een vergoeding krijgen van de gemaakte onkosten en of vacatiegeld voor tijd die nodig is voor bv. het bijwonen en voorbereiden van vergaderingen.