Werkzaamheden Stichting Driene in het Groen

Werkzaamheden Stichting Driene in het Groen

Het doel van Stichting Driene in het Groen is het behouden en vergroten van de regionale biodiversiteit.

De uit te voeren werkzaamheden bestaan uit:

  • Het aanleggen, vergroten en onderhouden van poelen, kruidenrijke en bloemrijke graslanden, struweelhagen,geriefbosje, houtwallen en bloemenranden. Zij vormen de verbindende schakels in dit gebied;
  • Verbinden van groepen; met, in en door de natuur.
  • Aantrekken van aandachtssoorten en het realiseren van verschillende biotopen, waardoor er verscillen organismen kunnen gedijen.

Bloemrijk grasland en bloemenranden

Driene in het groen heeft al het een en ander gerealiseerd waaronder het aanleggen  van en struweelhagen. Daarnaast zijn er plekken bloemrijk grasland met daarin meerdere stukken kruidenrijke mengsel gecreëerd om sneller tot een meer gevarieerde vegetatie te komen. Extensief maaibeheer van 1 tot 2x per jaar maaien en afvoeren dient tot een afname van grassen te leiden en tot een toename van de kruiden.

Ongeveer 25% van de kruidenrijke stukken zal niet worden gemaaid. Dit om insecten beter te laten overwinteren en voor zaadeters (kleine zoogdieren, vinken en gorzen) juist in de wintermaanden zaden beschikbaar te houden. Toe te voegen soorten zijn Koekoeksbloem, Kruipend Zenegroen, Pinksterbloem, Kale Jonker, Klein streepzaad, Moerasspirea, Grote wederik, Heelblaadjes, Kleine- en Grote ratelaar, Weegbree, Rolklaver, Veldzuring en distels (dit voor soorten als Putter en als nectarplant voor diverse vlindersoorten).

Poelen

Op het terrein worden zijn nieuwe poelen aangelegd. Een andere, bestaande, poel wordt vergroot. De poelen zijn gericht op de Kamsalamander en worden daarvoor van een optimaal talud voorzien.  In de omgeving wordt geschikt landhabitat aangelegd in de vorm van kruidenrijk grasland en -randen, houtwallen en een geriefbosje. Dit om zo tot een volwaardig leefgebied te komen.

Houtwallen

Van de bij het graven van de poelen vrijgekomen grond worden langs de randen houtwallen aangelegd. Er is al een aantal takkenrillen vervaardigd.

Aanplanten mantel en hagen

Soorten die gebruikt zullen worden zijn Gladde iep, Hazelaar, Grauwe wilg, Lijsterbes, Zomereik, Inheemse vogelkers, Zwarte Els en Walnoot.

Op het terrein zijn struweelhagen aangelegd bestaande uit soorten als Sleedoorn, Vuilboom, Kardinaalsmuts, Rode kornoelje en rozensoorten als Egelantier, Hondsroos en Bosroos, framboos.

Zoomvegetatie

Er zijn zomen aangelegd met  kruidenrijke bloemenmengsels. Dit om een overgang te creëren van het grasland naar de bomenrijen en de biodiversiteit daarmee te vergoten.

Met bovenstaande maatregelen wordt een divers landschap gerealiseerd, toegespitst op niches en overgangen. Naar verwachting zal dit een positieve impact hebben voor diverse soorten. 

Huisvesting dieren

Om mogelijkheden tot huisvesting voor grote en kleine dieren te realiseren, worden er diverse nestkasten, insectenhotels, schuilmuren geplaats en gemaakt.

Educatie en verbinding

We willen graag met groepen waardering en respect voor en kennis over de natuur vergroten. Een ontdekkingsreis, waar plezier en beleving, van en met de natuur een onvergetelijke ervaring wordt.